HARDWARE - electronica-project.net

Du-te la conținut

HARDWARE

    Tehnica si electronica evolueaza, constant si surprinzator de repede. Aparatura de masura si control, pe care am achizitionat-o cu ceva timp in urma, observam ca in anumite cazuri, nu prea mai reuseste sa ne ajute. Si nu a fost ieftina de loc, stim cu totii. De cele mai multe ori, si asa si este, se achizitioneaza aparatura de masura si control, la nivelul tehnic al momentului, care in viata reala odata cu trecerea timpului, ramane din pacate, mereu si mereu la timpul trecut. Si mai grav este atunci, si din cauza limitarilor sau neinformarii, sa se achizitioneze aparatura de masura, care nu acopera un  spectru cat mai larg din cazuistica intalnita in activitatea curenta. Cum ne alegem aparatura de masura si control?
    In acesta sectiune, nascuta si ea din necesitate, va propunem o evaluare, la nivelul tehnicii actuale, la zi, ce speram sa va fie de folos in alegerea aparaturii de masura si control pentru propriul laborator. Aparatura prezentata aici, nu este pentru publicitate sau frumusetea lor, ele au fost alese, in mod intentionat pentru performantele lor de analiza si precizie, la nivelul si majoritatea cipurilor complexe ce se fabrica astazi. Aparatura prezentata, face parte din portofoliul DomoTicSys(R)tem, si este folosita pentru punere in functiune, defectoscopie, calibrare, proiectare si cercetare.
    Haideti sa vedem, ce au in plus aceste aparate, la aceleasi costuri, si ce caracteristici sa cautam, a caror neglijare ne-ar putea aduce pe viitor, multe neajunsuri si probleme. Speram sa va fie de folos, in alegerile dumneavoastra.
    
    Multimetrele de masa, fata de cele portabile, in general vorbind, sunt recomandate pentru laborator, pentru precizia si stabilitatea masuratorilor. Din acesta cauza sunt mai voluminoase, pentru ca au incorporate circuite specializate pentru controlul si mentinerea stabilitatii, pentru asigurarea preciziei. Cel de fata, are c-am tot ce ne-am dori de la un multimetru, ca functii vorbind. Multitudinea de functii este o caracteristica pe care nu ne permitem sa o neglijam. Interfata de manipulare cu operatorul uman, ofera acces la toate informatiile, chiar daca este un pic intimidant; este o caracteristica a interfetelor actuale. Beneficiem de un maxim de precizie si stabilitate. Din investigatii colaterale - mai trebuie, si e bine sa ne interesam din diverse surse, despre aparatul pe care intentionam sa-l achizitionam - am aflat, in cazul de fata, ca firme mari din domeniu, i-l folosesc pentru calitatile sale, pentru calibrare - si asta nu este putin lucru, pentru un fabricant. Aparatura de masura si control nu se achizitioneaza dupa frumusete si interfata, ci dupa caracteristici si capacitatea de analiza.
    Osciloscopul de masa - desk - este piesa de rezistenta si indispensabila, din domeniul aparaturii de masura si control. Pentru ca vedem clar, pe display, ce este "acolo"! Sigur ca acolo sunt formele de unda, marimea si caracteristicile lor, succesiunea semnalelor digitale, fara de care altfel, "ne impiedicam" in ele. Dar mai este ceva, acel ceva ce trebuie sa ne dea de gandit la achizitionarea unui osciloscop, pentru ca, costurile sunt semnificative si daca facem o astfel de greseala, costurile vor fi duble si regretele dureroase. Iata despre ce este vorba. Cipurile moderne cu care se lucreaza astazi si multi ani ce vor veni de-acum in colo, sunt proiectate astfel incat sa reduca costurile pe materiale. Adica pe un montaj electronic, in loc sa mai vedem 15 - 20 de cipuri, de exemplu, vom vedea numai 3 cipuri ce vor realiza aceleasi functii, chiar cu mult mai multe. Acest lucru s-a putut realiza, printre altele, prin comunicatia seriala dintre cipuri. Cum poate fi vizualizata, desfacuta si controlata acesta comunicatie seriala? In aceasta situatie, s-ar parea ca  suntem complet neputiinciosi si fara ajutor, spectrul unui "black-box", se contureaza inficosator la orizont, pentru meseria noastra. Ei bine, lucrurile nu stau asa, pentru ca producatorii de osciloscoape au tinut pasul cu astfel de tehnologie si au reusit sa faca osciloscoape capabile sa desfaca formele de unda ce participa la realizarea comunicatiei seriale dintre cipuri. Concluzia este, ca la achizitionarea unui osciloscop, trebuiesc cantarite bine aceste lucruri, adica la ce activitate si ce proces de investigatie va participa acel osciloscop, pentru a se justifica viitoarele sale caracteristici, la achizitionare. Cel prezentat aici, aproape la aceleasi costuri, are insa capacitatea de analiza a comunicatiilor seriale dintre cipuri. Aceste functii sunt indispensabile pentru cei care lucreaza in domeniul digital, cu microcontrolere, pentru ca, comunicatia seriala se realizeaza de fapt in soft, in limbaj de asamblare, adica cel care programeaza microcontrolerul are control total asupra succesiunii formelor de unda din comunicatia seriala; el o concepe, el o "croseteaza". De luat la cunostinta, ca tendinta mondiala, in industria electronica, si este c-am de mult treaba asta, este catre sistemele microprogramate.
   O analiza atenta la achizitia unui osciloscop, mai are si un avantaj foarte mare in completarea laboratorului sau atelierului. Daca un multimetru digital are un frecventmetru "micut", care poate fi expandabil de altfel, un osciloscop digital bine ales, are intodeauna si un frecventmetru incorporat in toata regula. Si nu numai atat. Este echipat si cu un generator de semnal, incorporat ce poate fi si modulat in MA si MF.
   Deci cu aceiasi bani sau o diferenta mica fata de alte osciloscoape, putem achizitiona trei instrumente indispensabile de laborator in unul singur, si toate de o foarte buna calitate si performanta.
    Sursa de tensiune, de nelipsit din laborator, este caracterizata de necesitati. Nu este imperios necesar, sursa de tensiune programabila, digitala. Cea prezentata aici, este recomandata celor care fac productie (acopera costurile cu usurinta), proiectare, analiza, optimizare si cercetare in vederea folosirii de noi cipuri de pe piata mondiala, nefolosite in design propriu, pentru introducerea in fabricatie. Ce este interesant la astfel de surse, este ca au capacitatea de analiza, au aceasta facilitate introdusa de producator, cu care se poate studia si analiza "sanatatea" unui montaj electronic. Toate proiectele incep cu un montaj electronic, manufacturat.
    Toti cei care lucram in domeniu, am avut ziua nefasta cand a trebuit sa folosim cipuri cu capsula atat de mica si piciorusele atat de apropiate, imposibil de lipit chiar cu cel mai subtire si bun letcon. Desigur, este vorba de statia de lipit cu aer cald. A fost inventata exact pentru acest scop. In dorinta producatorilor de cipuri, dar si avansului tehnologic, de a reduce costurile de materiale si a miniatura produsele electronice, componentele smd pasive si active (fara picioruse) s-au impus deja alaturi de cipurile cu capsule tip ssop, ca un singur exemplu, tot mai mult. Tot ce se proiecteaza astazi este in tehnologie smd. Anumite cipuri, de altfel uzuale, deja se fabrica numai in capsule ssop. Achizitia unei statii cu aer cald ridica totusi probleme, adica zona de lipit sa fie cat mai restransa cu putinta, aproape punctuala, pentru a nu influenta celelalte componente. Apoi, se simte necesitatea unui reglaj cat mai fin si control asupra lipiturii. Ce inseamna numai acestea de fapt. Ca daca vrei sa ai un control cat mai mare asupra lipiturii, trebuie sa ai si o statie de lipit pe masura. Sa ai cat mai multe accesorii, sa ai control asupra temperaturii, sa ai control asupra circuitului si temperaturii de aer, intr-un cuvant o statie cat mai completa cu putinta.
    Un accesoriu deosebit si indispensabil pentru cei care lucreaza cu microcontrolere, este programatorul cu care se programeaza fizic cipul. Exista cateva familii de microcontrolere, nu intram in amanunte, este un domeniu extrem de complex ce necesita ani de studiu electronica digitala, programare in limbaj de asamblare si lucru efectiv cu aceste cipuri. Cel prezentat aici, programatorul este pentru familia Intel, respectiv 80C51. Se preteaza pentru sistemele mari, arborescente cu capacitate mare de porturi.
   Aceasta tehnologie de programare a microcontrolerelor este accesibila incepand numai de la nivelul de tehnician electronist.
  Acest programator impreuna cu placa lui de extensie se fabrica de catre https://www.mikroe.com/ de ani buni si este destinat sa lucreze cu gama de varf a familiei 8051. Deci va fi valabil si pe viitor, multi ani. Numai ca, odata cu trecerea de pe Win32 la Win64, respectiv Windows 10 si mai ales Windows 11 (23H2), au aparut probleme cu instalarea driverelor pe care Microsoft nu vrea sa l-e mai recunoasca pentru ca nu sunt semnate. De asemenea Microsoft nu incurajeaza folosirea driverelor nesemnate, pe buna dreptate si nu da informatii cu privire la iesirea dintr-o astfel de situatie. S-a ajuns in impasul de nu mai putea folosi programatorul pe cele mai noi platforme de Windows. Si este pacat si regretabil pentru ca este un programator foarte bun si de viitor.
  Am considerat a fi un act oneros, de a ajuta colegii din intreaga lume, de a da in randurile ce urmeaza procedura de instalare a acestor drivere nesemnate, in intentia de aprelungi "viata" lui microProg 8051 si pe cele mai noi platforme de Windows.
  Urmariti in ordinea data urmatorii pasi de aceptare, take control si instalare a acestor drivere:

  1. Start - Settings - Recovery - Advanced startup - Restart now - Choose an option - Troubleshoot - Advanced options - UEFI Firmware Settings - Restart - Startup Menu - F10 BIOS Setup (Utility) - go to Boot Options - go to Secure Boot - (with F5/F6) "Disabled" - Exit - Save Changes and Exit - Yes/Enter.

  2. Start - (click dreapta) Terminal (Admin); in Windows 10 este Command Prompt (Admin) - scrieti in continuarea liniei curente: "bcdedit  /set testsigning on" - Enter/The operation completed successfuly - Restart (PC).
  La repornire, in partea de jos in dreapta, aveti notificat modul de lucru "Test Mode". In acest mod de lucru puteti sa instalati drivere nesemnate Microsoft.

3. Incercati sa intelegeti procedura in ansamblul ei. Instalati drivere numai in care aveti incredere deplina. In acest mod de lucru PC-ul este foarte vulnerabil. Instalati driverul folosind procedura descrisa in urmatoarele randuri. Faceti-va treaba cu aplicatia deservita de acesta, dupa care obligatoriu treceti in modul "bcdedit  /set testsigning off" si resetati PC-ul. Respectivul driver si aplicatia lui nu vor mai lucra. Driverul va fi instalat cu succes, dar va lucra numai in "Test Mode". Daca aveti o aplicatie ce trebuie sa ruleze tot timpul - de obicei industriala sau dedicata - acel PC nu trebuie sa lucreze in retea publica sau conectat la internet, fiind foarte vulnerabil la intruziune, in "Test Mode".

4. Instalare driver: click dreapta pe driver - Properties - Security - Advanced - la Owner:, click "Change" - Select User or Group - Enter the object name to select (examples):, scrieti "Administrators" - Check Names - OK - bifati in check box "Replace owner on subcontainers and objects" - OK - Apply - OK - OK.

5. In acest fel driverul este sub "aripa" administrator; i se iau celelalte prerogative, ce va fi confirmat la instalare: click deapta pe driver - Run as administrator - Preparing setup - InstallShield Wizard Complete - Finish.

  Pentru programatorul nostru am procedat intocmai ca cele aratate mai sus si functioneaza foarte bine. Dupa ce terminam de lucru cu el, iesim din "Test Mode" si validam Secure Boot "Enabled", iar PC-ul este in siguranta.
Componente
Electronic components
Reviste de specialitate
Specialty magazines
Carti de specialitate
Specialty books
Înapoi la cuprins