SISTEME PENTRU LOCUINTA - electronica-project.net

Du-te la conținut

SISTEME PENTRU LOCUINTA

stim ca-i este bine. Cand nu-i nimeni, parca am vrea sa stim "ce este acasa". Cand plecam pentru cateva zile sau in concediu, grijile cresc si nu sunt putine, mai ales daca este vorba de o gospodarie.
    Daca ne gandim si cate locuinte sunt nelocuite perioade lungi de timp, sau mai avem o casa la tara sau de vacanta, lucrurile se complica si mai mult.
    Daca ar fi "cineva" - ceva - in locuinta, permanent, pe care l-am putea suna sau ne-ar instiinta despre tot ce se intampla, daca am putea controla si vedea in locuinta sau de ce nu, dialoga interactiv la un cost de intretinere cat un bec, chiar ca ar fi interesant. Asa ceva este deja realizat, iar electronica-project.net in acesta sectiune va propune o introducere, pentru a intelege si familiariza cu termenii de baza cu care se lucreaza si a va pregati pentru cei interesati de acest domeniu, pentru aparitia sa atunci cand va fi timpul.
    Un asemenea sistem este proiectat si gandit pentru omul de rand, nu pentru specialisti, iar explicatiile pe intelesul tuturor.
    Va propunem sa le luam pe rand.

                      Ce este un sistem integrat de automatizare pentru locuinta, in contextul tehnologiei actuale

    Este un aparat, ce nu ocupa un spatiu mai mare decat a unui pc-desk obisnuit. Nu se tine, de preferinta la vedere. Este inteligent si face numai ce i se spune sa faca; nu preia controlul, nu deranjeaza. Stie sa adune informatii din toata locuinta sau din gospodarie, proceseaza toate aceste informatii si ia deciziile pe care proprietarii/membrii ai familiei, locuintei le doreste. Comunica cu acestia, permanent, astfel sa se poata interveni oricand si de oriunde.     Conexiunile acestui echipament, duc catre senzori, comutatoarele locuintei, servomecanisme si actionari electrice, acolo unde se doreste a se actiona sau culege informatii. Nu se modifica instalatia electrica a casei. Toate perifericele sistemului, se adauga la ceea ce exista deja fara modificari. Echipamentul este supervizat prin internet si comunica optional prin reteaua de telefonie mobila, GSM. Echipamentul are identitate si asigura controlul total asupra locuintei.

                                                                                Cum comunicam cu un astfel de echipament

    Cu propriul calculator sau dispozitive mobile. Pur si simplu, "chemam" acest aparat, ce are grija de casa noastra, daca nu cumva, ne cheama el inainte, sa ne comunice ca ......"totul este ok", sau .... cutare eveniment; de expl., s-a dat mancare la animalute si au fost udate florile......
    Daca dorim sa facem ceva comenzi/actionari in locuinta, sa citim anumiti parametri care ne intereseaza, in instalatia casei, sau sa programam anumite actiuni in locuinta, avem totul la indemana, pe panoul de comanda oferit de sistem.
    Dar sa detaliem putin, pe mici extrase de pe un panou, versiune mai veche, comenzile elementare ce ne stau la indemana.

Iesiri digitale

    Pentru a aprinde un bec din locuinta, a debloca un zavor sau a actiona o electrovalva pentru apa, echipamentul are un releu comandat de sistem, pe ale carui contacte se conecteaza respectivul bec, zavor sau electrovalva.
    Adica, comanda de a aprinde becul, vine din sistem, actioneaza releul care la randul lui inchide contactele sale pentru a face becul sa lumineze. Informatia si actiunea pentru aprinderea becului, ies din echipament catre bec. Este ceea ce se numeste, in termen tehnic, iesire digitala. Are contacte electrice ce comanda dispozitive, tot electrice, dar din afara echipamentului.
    Daca vrem sa actionam un bec, un zavor electric si o electrovalva, asta inseamna ca avem nevoie de trei canale de iesiri digitale.
   Pe panoul de comanda, o iesire digitala, o regasim sub forma unui buton cu retinere ON/OFF, actionat de mouse, click. Semnificatia butoanelor se stabileste din fereastra de setari a paginii de iesiri digitale.

                
                                                                                                                   (c)Copyright by DomoTicSys(R)tem Technologies. All rights reserved.

Intrari digitale

    Pentru a sti daca, o poarta, o usa, un presostat sau un limitator de cursa, sunt inchise sau deschise, se folosesc microcontacte, microintrerupatoare, a caror contacte se leaga la anumiti conectori din echipament. Pentru ca informatia de inchis sau deschis, vine din exteriorul echipamentului si intra in sistem, vom denumi acel conector ca fiind destinat intrarilor digitale. Daca avem o poarta, o usa, un presostat si un limitator de cursa, asta inseamna ca avem nevoie de patru canale de intrari digitale.
    Pe panou, le regasim sub forma unor marcaje cu un design mai deosebit. Spatiul gol din interiorul marcajului, indica ca nu s-a intamplat nimic. Aparitia unui semn distinctiv, semnifica schimbarea pozitiei, aparitia unui eveniment. Semnificatia din dreptul marcajelor, se stabileste din fereastra de setari a paginii de intrari digitale.

                 
                                                                                                                    (c)Copyright by DomoTicSys(R)tem Technologies. All rights reserved.

Iesiri analogice

    Este o iesire a echipamentului, o tensiune catre exterior, dar o tensiune variabila, la indemana utilizatorului, prin care se pot comanda servomecanisme, de actionare mecanica, de exemplu, asupra jaluzelelor, deschiderea unei ferestre sau rotirea unui dispozitiv.
    Aceste actionari/miscari, se realizeaza de pe panoul de comanda, miscand in sus sau in jos, cursorul unui scroll bar, ca in figura de mai jos.

                                                                                                                                                                               (c)Copyright by DomoTicSys(R)tem Technologies. All rights reserved.

Intrari analogice

     Pentru a cunoaste modificarile de mediu, sau modificarea unor parametrii de interes in instalatia casei, panoul de comanda este dotat cu afisoare digitale, pe care putem citi acesti parametri.
    Se masoara marimi electrice, ce in permanenta se schimba, adica valori analogice, date in principal de senzori specializati, a caror contacte se leaga la un anumit conector din echipament. Informatia masurata de senzori, merge catre echipament si intra in sistem, pentru a fi procesata si afisata. Pentru ca este o valoare analogica, schimbatoare, cum ar fi temperatura, presiune, liniaritate, pozitie samd. si marimea masurata intra in echipament, vom denumi acel conector, intrari analogice.
    Cati parametri dorim sa masuram, de atatea canale avem nevoie.
    Se citeste simplu, pe display-ul digital, valoarea masurata cere ne intereseaza, de pe canalul dedicat scopului pentru care a fost atasat respectivul senzor.
                                                                                               
                                                                                                                                         (c)Copyright by DomoTicSys(R)tem Technologies. All rights reserved.

Programarea, sau inteligenta sistemului

    Automatizarea pentru locuinta, este un sistem de culegere de informatie, utilizand toate cele patru tipuri de intrari/iesiri, din locuinta si zona inconjuratoare sau curte.
    Luand fiecare informatie in parte, sau un grup de informatii, proprietarul locuintei/membrii de familie, poate dispune asa cum doreste de acestea: sa l-e vizualizeze, sa l-e citeasca pur si simplu pentru a se informa, sau sa le combine intre ele, intr-un program prestabilit si autonom, cerandui-se sa comunice permanent, informandu-l de schimbarile de situatie.
    In acest fel, orice eveniment ce are loc in spatiul locuintei, este adus la cunostinta proprietarului/membrilor familiei, ce poate dispune de un control total asupra situatiei.

________________________________________________________________________________________________________________________________

    "Domotica este o aplicatie a calculatoarelor si robotilor pentru echipamente casnice. ........ Domotica este o stiinta a viitorului care are scopul de a face viata omului cat mai confortabila.
    Cladirea viitorului, fie ea locuinta sau spatiul in care petrecem timpul pe perioada programului de lucru, reprezinta obiectul analizelor si cercetarilor minutioase pentru foarte multe domenii de activitate. Cea mai mare parte a oamenilor petrec majoritatea timpului in interior si deci viitorul impune ca o necesitate, nicidecum ca un lux, "cladirea inteligenta".
    Abordarea unei "cladiri inteligente" a ajuns la nivelul de abordare sistemica, integrare si interoperabilitate si integreaza conceptul de optimizare a consumurilor energetice cu siguranta, securitatea, confortul si comunicatiile. Evolutia din industria aparaturii utilizate in controlul proceselor este in plina maturitate si are la baza principiul interoperabilitatii. In unele lucrari, acest tip de cladiri apar sub denumirea de cladiri cu coeficient de inteligenta. Ne-am obisnuit sa le numim cladiri inteligente, cu toate ca IQ-ul lor rezida de fapt din modul in care sunt controlate sistemele de orice fel existente in aceste constructii. ........ Insa tendinta la nivel international este aceea de interconectare a acestor cladiri. Vom asista, in opinia specialistilor, la nasterea de adevarate orase inteligente.
    Intr-o cladire traditionala, sistemele individuale sunt controlate independent, iar parametrii lor nu se afecteaza reciproc. O cladire poate fi numita inteligenta atunci cand controlul sistemelor sale este integrat, iar deciziile sunt luate pe baza unui set de date. De fapt, nu cladirea este inteligenta, ci felul in care sunt controlate sistemele ei."
Extras din document: "DOMOTICA", Universitatea "Dunarea de Jos" Galati, Facultatea de inginerie electrica si electronica
Proiect no.5          Proiect no.6          Proiect no.8          Proiect no.9          Proiect no.10          Proiect no.11          Proiect no.12
Înapoi la cuprins